ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ
Οι μυοσκελετικοί τραυματισμοί είναι καταστάσεις που επηρεάζουν τους μύες, τα οστά, τις αρθρώσεις, τους συνδέσμους, τους τένοντες ή άλλο συνδετικό ιστό του σώματος. Επηρεάζουν την ικανότητα ενός ατόμου να εκτελεί εργασία και να συμμετέχει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Διαφορετικά συμπτώματα αναπτύσσονται για διαφορετικούς τύπους μυοσκελετικών κακώσεων.
ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Αυτοί οι τραυματισμοί μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφορετικών παραγόντων που μπορεί να ποικίλλουν από ήπιους έως σοβαρούς. Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι η κύρια σημαντική αιτία αναπηρίας παγκοσμίως και μεταξύ αυτών, η οσφυαλγία ξεχωρίζει ως η κύρια αιτία της αναπηρίας σε 160 χώρες. Η κατανόηση των διαφορετικών τύπων μυοσκελετικών κακώσεων είναι σημαντική για τη σωστή θεραπεία και πρόληψη.
Οι μυοσκελετικές κακώσεις είναι μερικές από τις πιο συχνές κακώσεις. Οι μυοσκελετικοί τραυματισμοί δεν είναι μόνο διαδεδομένοι στο χώρο εργασίας, αλλά μεταξύ αθλητών, πολεμιστών του Σαββατοκύριακου και μπορεί να προκύψουν από συγκρούσεις με μηχανοκίνητα οχήματα, ατυχήματα με ολίσθημα και πτώση και άλλα περιστατικά. Η αυστηρή προπόνηση, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις και τα οξέα και τραυματικά συμβάντα μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ευρύ φάσμα μυοσκελετικών κακώσεων. Η ηλικία είναι επίσης ένας άλλος παράγοντας για την ανάπτυξη μυοσκελετικών παθήσεων. Καθώς μεγαλώνουμε, είμαστε πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς φθοράς.
Ο Μυοσκελετικός Πόνος
μπορεί να είναι οξύς, που σημαίνει ότι είναι ξαφνικός και σοβαρός. Ή ο πόνος μπορεί να είναι χρόνιος (μακράς διαρκείας). Μπορεί να έχετε εντοπισμένο πόνο (σε μια περιοχή του σώματός σας) ή μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα σας.
Θεραπείες
Θα χρειαστεί να παράσχετε ένα ιατρικό ιστορικό και πληροφορίες σχετικά με το πώς προέκυψε ο τραυματισμός και να υποβληθείτε σε φυσική εξέταση. Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, θα ψηλαφίσουμε την περιοχή και θα ρωτήσουμε για το βαθμό του πόνου ή της ευαισθησίας. Θα σας ζητηθεί να μετακινήσετε την τραυματισμένη περιοχή για να ελέγξουμε επίσης το εύρος κίνησής της. Η πορεία της θεραπείας σας θα εξαρτηθεί από τη θέση και τη σοβαρότητα του τραυματισμού σας. Η αρχική θεραπεία για πολλούς μυοσκελετικούς τραυματισμούς στοχεύει στον έλεγχο της φλεγμονής και στην προώθηση της επούλωσης
ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ
Ανάλογα με το πλάνο αποκατάστασης που έχει επιλεγεί, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα φυσικοθεραπευτικά μέσα και τεχνικές κινητοποίησης. Εμπιστευτείτε το Physio-Center Βάρης για την πλήρη αποκατάστασή σας. Ενδεικτικά αναφέρουμε σαν τα καλύτερα μέσα φυσικοθεραπείας που διαθέτουμε στο κέντρο μας, την Διαμαγνητική αντλία, το HUMAN TECAR τον EMS κρουστικό υπέρηχο και τον πελματογράφο μας.
Στην Physio-Center Βάρης, προσφέρουμε αυθημερόν και ραντεβού για μυοσκελετικό τραυματισμό και καταστάσεις για την αξιολόγηση, τη διάγνωση και την κατάλληλη παραπομπή για πρόσθετη θεραπεία με βάση τον συγκεκριμένο μυοσκελετικό τραυματισμό ή την κατάστασή σας.
Xρήσιμος οδηγός για την άμεση αντιμετώπιση των περισσότερων οξέων τραυματισμών.
Ξεκούραση: Περιορίστε τις δυνάμεις που ασκούνται στο τραυματισμένο μέρος του σώματος. Αυτό σημαίνει γενικά περιορισμό της δραστηριότητας και μπορεί να σημαίνει χρήση πατερίτσες, σφεντόνας ή άλλο βοήθημα για να ξεκουραστεί πλήρως η περιοχή.
Πάγος: Ο πάγος είναι χρήσιμος στον έλεγχο του οιδήματος και της φλεγμονής και μπορεί επίσης να βοηθήσει εξαιρετικά στη μείωση του πόνου. Πολλοί αθλητές που πάγωσαν έναν οξύ τραυματισμό διαπιστώνουν ότι δεν χρειάζονται παυσίπονα για να ανακουφίσουν την ενόχληση.
Συμπίεση: Η συμπίεση πραγματοποιείται τυλίγοντας σφιχτά, αλλά όχι σφιχτά, το τραυματισμένο μέρος του σώματος με έναν συμπιεστικό επίδεσμο. Η πολύ σφιχτή στένωση μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων σας και άλλα προβλήματα.
Ανύψωση: Η ανύψωση του τραυματισμένου άκρου μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος και της φλεγμονής και, με τη σειρά του, στη μείωση του πόνου